Vælg en side

Sådan planlægger du den bedste videoproduktion for din virksomhed

Det behøver ikke være dyrt, at lave en videoproduktion for din virksomhed. Du kan sagtens selv gøre det. Følg vores simple 10-trins guide, og du vil være godt på vej. Guiden dækker både planlægning, filmudstyr og råd til, hvordan du selv filmer og redigerer. 

I denne artikel:

  1. Planlæg hvad du vil kommunikere
  2. Definer hvor din video skal benyttes
  3. Dit manuskript
  4. Kamera og lydudstyr
  5. Dit talent
  6. Film din video
  7. Rediger din video
  8. Lydspor
  9. Voice over
  10. Publicer din video

1. Planlæg hvad du vil kommunikere i din videoproduktion

Definer din målgruppe

Det vigtigste punkt, når du laver videoproduktioner eller reklamefilm er også det første. Nemlig hvad er det du, -eller din virksomhed, gerne vil kommunikere, og hvem er målgruppen. Hvis du har en bred målgruppe, så brug noget tid på at tænke over, hvem de vigtigste personer i målgruppen er. Altså dine kernekunder, beslutningstagere eller influensere. Når du har et klart billede af målgruppen, så beskriv den på et par linjer.

Hvad er formålet med din videoproduktion?

Skriv derefter hvad det er, du konkret ønsker at kommunikere til målgruppen, på maksimalt et par linjer, samt hvad målet er videoen er. F.eks.: Vi ønsker at fortælle, at vi lancerer ‘X’ nye produkt, som kan ‘indsæt relevante aspekter for målgruppen’. Det er vigtigt, at du også definerer, hvilken type videoproduktion du ønsker. Er det f.eks. en produktvideo, en explainervideo, et interview eller en kundevideo? Hver type video er nemlig forskellig.

Er du i tvivl om forskellene på de forskellige videoproduktioner, så læs vores artikel om de 10+1 typer video, du skal have i din markedsføring.

Definer hvorfor din besked er relevant for målgruppen

Vi anbefaler også, at du skriver et par linjer om hvorfor det, du ønsker at kommunikere, er relevant for netop din målgruppe. F.eks.: Det er relevant fordi de abonnerer på vores nyhedsbrev, og allerede har indikeret, at de er interesseret i ‘X’ produkt.

Definer dit video budget

Dette er vigtigt. Også selvom du på forhånd ved, at du kun har et lille budget. Måske du allerede ved, at du skal producere flere film, og at det derfor kan betale sig, at opgradere jeres kamera eller smarttelefon? Et fast budget holder dig på den rette vej igennem hele videoproduktionen.

Hvis du skal bruge flere film af lignende type – f.eks produktfilm eller explainervideoer, så er det værd overveje et værktøj, som kan automatisere arbejdet for dig. F.eks. Widjo, eller Canva.

Hvad er dine succesparametre?

Dette punkt er værd at tænke over. Ofte bruger virksomheder masser af ressourcer på at kommunikere nye produkter eller tiltag, uden at tænke over hvad formålet egentligt er. Ønsker du f.eks. at en vis procentdel at de besøgende til dit website ser filmen, at seerne reagerer med at bestemt handling, eller måske skal filmen skal hjælpe til at ændre deres holdninger?

2. Definer hvor vil du kommunikere din videoproduktion

Måske du tænker på en YouTube video eller en Facebook video? Der er stor forskel på hvilke kanaler du vælger. Er din video til hjemmesiden eller til Sociale Medier, så skal muligvis optages på andre måder, end hvis den er til brug på en messe. Hvis din video er til sociale medier, så skriv hvilke sociale medier. F.eks. YouTube video, Facebook video eller Instagram video. Sørg også for, at din videoproduktion holder sig til de anbefalinger, som mediekanalerne selv har sat omkring videoformat. På den måde sikrer du større sandsynlighed for, at den bliver en succes.

3. Skriv dit videomanuskript

Selv hvis din videoproduktion er et interview med direktøren, er det altid vigtigt at skrive (og holde sig) til et manuskript. Manuskriptet sikrer, at du kommer i mål med din besked, og at du ikke kommer på afveje, og fortæller en masse ting, som i virkeligheden ikke er særligt relevante for din målgruppe.

Vi anbefaler, at du deler et dokument i to kolonner. Som overskrift på venstre kolonne skriver du “Ting jeg gerne vil kommunikere”. Til højre skriver du ‘Ting der er absolut nødvendige”.

Kig på listen hvor du har skrevet de ting, som det er nødvendigt at fortælle. Start derefter med at skrive dine beskeder ned en efter en, i den rækkefølge, som virker mest logisk for modtageren. Skriv kun i kolonnen til venstre. 

Tænk over, at de fleste ikke ser en video igennem fra start til slut. Derfor er det vigtigt at du ikke venter til sidst i manuskriptet med at komme til pointen. En god huskeregel er, at identificere det behov, som dit produkt opfylder allerede i starten. Med andre ord, kom til pointen og fortæl værdien hurtigt – så skal seerne nok blive og se videre.

Når du har skrevet alle dine beskeder ned, så starter det hårde arbejde. Nemlig at fravælge. Gennemgå hver eneste besked, som du har skrevet i venstre kolonne, og begynd nu at overføre dem til højre. Reglen er, at du kun må overføre de ting, som du mener er absolut essentielle for din video. Ofte ender du med at fravælge en tredjedel af dine punkter, eller at forkorte nogle af dem. Denne proces er en god ide, fordi man ofte starter med at have alt for meget indhold, i forhold til, hvad modtageren har brug for (eller lyst til) at vide. 

Skriv dit videospeak

Nu skal du skrive det, som dit talent – eller voice over – skal fortælle i videoen.
De fleste foretrækker at se video, fordi de forventer at netop dette medie kommer til pointen med det samme. Derfor er det en god ide, at holde dig til korte ord og korte sætninger. Prøv at holde hver sætning på en – til maksimalt to linjer.

Regn med, at et speak på 160 ord svarer til en video på ca. et minut. Hvis du har et speak på 320 ord, skal du derfor regne med en videoproduktion på ca. to minutter. To minutter virker ikke af meget, men husk at selv nogle af verdens mest komplicerede produkter kan forklares med en to-minutters video.

Et god råd her, er igen at opdele et dokument i to kolonner. I kolonnen til venstre skriver du dit speak. I højre side, ud for hvert punkt, skriver du din ide til, hvad du vil kommunikere visuelt. F.eks. Vis billede af en bil, vis firmaets adresse i Google Maps osv.

Sprogbrug i din video

Sproget i videoer er ofte mere afslappende, end sproget på hjemmesider og i brochurer. Videoer snakker direkte til modtageren, og nærmer sig mere 1-til-1 kommunikation, end andre medier. Huskereglen er derfor; snak til personen i stedet for til virksomheden. Vær afslappende, brug konkret sprog og hold sætningerne korte. Ofte er ord som ‘du’, også bedre end ‘i’, fordi førstnævnte taler direkte til modtageren.

4. Brug af kamera til din videoproduktion

Smarttelefoner er i dag så veludviklede, at mange virksomheder klare sig med en god iPhone, Samsung eller Huawei, når de skal optage videoer. Bruger du en smarttelefon til at filme din videoproduktion, er der tre vigtige elementer, der er værd at huske.

1. Udstyr til videoproduktion

Uanset hvor filmer, så er det altid en god ide at bruge en fod eller stativ (en tripod) til at stabilisere din telefonen eller dit kamera. Dette forhindre at kameraet filmer din rysten på hånden. Samtidig skaber det, et mere professionelt look i dine videoer. En tripod er billig, og kan købes for et par hundrede kr. i de fleste butikker.

2. Lysudstyr til videoproduktion

Kontorlys er fint at arbejde i, men det duer sjældent til at filme en videoproduktion i. Hvis du filmer indenfor og skal interviewe en person, så har du med stor sandsynlighed også brug for bedre lyssætning. Skal du ikke filme så ofte, er der ingen grund til at gå ud og spendere. Du kan godt starte med at finde nogle gode stærke lamper rundt omkring, som du kan bruge til at oplyse den person, du skal filme.

Der er flere forskellige måder at tilrette lyssætning på. I bund og grund handler de alle om at oplyse dit talent (den person du filmer), så hun eller han står tydeligt ud. Samtidig sikrer godt lys, at der ikke falder skygge i ansigtet på dit talent.

En god lyssætning er sat, så alle lyskilder er placeret over hovedhøjden, og peger ned mod talentet. Din primære lyskilde skal placeres et par meter foran, og ca. 45 grader til venstre for dit talent. Denne lyskilde skal være så stærk, at den lyser klarere end de andre lyskilder i området. 

Hvis du har mulighed for at skaffe to lyskilder, så får du et endnu bedre resultat. Din sekundære lyskilde placeres i samme afstand, men 45 grader til højre for dit talent. Denne lyskilde skal være svagere, end den primære lyskilde. Formålet er at udligne de skygger, som den primære lyskilde, eller andre kilder skaber på, og omkring dit talent.

Camera lighting setup

Du kan sagtens filme en god film, med to lyskilder. I mange tilfælde kan du også klare dig med den det, hvis lyset er kraftigt, og du ikke har andre muligheder. Hvis du har mulighed for at tilføje en tredje lyskilde, får du dog det bedste resultat. Dette er dit baglys, og det har til formål at skabe dybde mellem dit talent og det, der er i baggrunden. 

Baglyset placeres et par meter bag, og til venstre for dit talent. Det skal lyse på talentets hoved.

3. Lydudstyr til videoproduktion

Brug altid en ekstern mikrofon, når du skal optage lyd til din videoproduktion. Selv om mikrofonen i din telefon er god, så duer den næsten aldrig til at opfange lyd, der er flere meter væk. Og selv hvis det lykkedes, så fanger den også anden baggrundslyd, der er i området. Dette kan du fikse ved at købe selv en relativ billig mikrofon, der er lavet til smarttelefoner. De bedste mikrofoner er ofte dem, du kan sætte i skjorten på den person der skal tale. Et andet godt alternativ er såkaldt shotgun mikrofon, som du kan pege mod dit talent, uden at behøve at tænke på, om den er med i billedet. Begge mikrofontyper kan kobles direkte til din telefon.

Lad os lige gentage: Undgå at optage lyd til din videoproduktion eller reklamefilm direkte med din telefon. Resultatet er sjældent (aldrig) godt.

En god mikrofon kan købes for under 800 kr. Det vigtigste er at mikrofonen er unidirectional, hvilket betyder at den kun opfanger lyden i den retning, den peger i (dette er modsat en omnidirectional mikrofon, som fanger det, der er omkring den). Hvis du køber en shotgun mikrofon, så får du også brug for et stativ, som holder mikrofonen oprejst, og så du kan pege den mod dit talent. 

Du kan sagtens finde gode trådløse mikrofoner, men i langt de fleste tilfælde, er en ganske almindelig trådet mikrofon perfekt til opgaven.

Hvis du skal optage af flere omgange, er det en ide at overveje at købe en digital recorder også. Med en digital recorder kan du optage lyden direkte på et hukommelseskort, således at du efterfølgende kan klippe i lyden separat, og tilføje den til din video.

5. Find og træn dit talent

Hvis du beslutter dig for at bruge et talent i din videoproduktion, og ikke har et budget til en skuespiller, så har du en opgave med at finde en kollega, der kan håndtere opgaven.

Uanset hvem du finder, så er det meget vigtigt, at du får dem til at underskrive en formular til frigivelse af video. Formularen sikrer, at medarbejderen er med på at blive filmet, og at virksomheden må benytte videoen til ekstern kommunikation, i det omfang I beslutter jer for. Uanset hvor godt du kender din kollega, så skal han eller hun altid underskrive formularen inden I begynder at optage. Formularer sikrer, at I ikke fra den ene dag til den anden, kan blive bedt om at trække videoerne tilbage, fordi medarbejderen ikke længere arbejder i virksomheden, og ikke længere ønsker at deltage. En såkaldt frigivelsesformular sikrer  din videoproduktion eller reklamefilm. 

Det er ikke for alle, at stå foran et kamera. Selv de mest hærdede personer, kan blive nervøs når de kigger ind i linsen. Sørg derfor for at give dem god tid til at øve sig – gerne foran foran spejlet, og giv dem ligeledes god tid til at lære essensen af dit speak at kende.

Dit talent behøver sjældent at lære speaket udenad. Det vigtigste er, at de kender essensen af teksten, og agerer naturligt foran kameraet. På TV har nyhedsoplæseren en teleprompter til at hjælpe med teksterne. Sådan en behøver du ikke. Men en computerskærm placeret uden for syn af kameraet, vil gøre en stor forskel for dit talent. Skærmen skal dog stå så tæt ved kameraet – og gerne lige under – så det ser ud som om talentet kigger ind i linsen.

Sørg for at have god tid til rådighed når I filmer, og hold kameraet kørende så meget som muligt. Så kan du altid klippe de forskellige segmenter sammen bagefter.

Et hint: Direktøren er ikke altid den bedste person at have foran kameraet. Ofte er det mest troværdige talent en medarbejder, som kunderne møder til daglig, eller en, der arbejder konkret med det, du forsøger at kommunikere. F.eks. En kundeservice- eller supportmedarbejder.

6. Film din video

De fleste af os har en ven eller et familiemedlem, som konsekvent klipper folks hoveder af, når de filmer. Og det er altid sjovt at se tante Annas ansigt skåret af i pandehøjde til familiefesterne. Det duer dog ikke i en videoproduktion for din virksomhed, og slet ikke i en reklamefilm.

Der er dog god grund til at læse nogle grundlæggende filmiske begreber at kende, når du skal til at lave videoer for din virksomhed. Det er her kompositionen kommer ind i billedet. Her en god huskeregel at tænke i tredjedele. Forestil dig, at din video er opdelt i ni lige store felter. Tre på kryds, og tre på tværs. Det primære fokus i din video, bør være der, hvor linjerne mellem felterne mødes. Hvis din video inkluderer et personinterview, så prøv at placere fokus således, at personens øjne passer til hvor den øverste linje er, og gerne hvor to ‘linjer’ mødes.
Composition

Hvis du har mange scener, som forstiller det samme – f.eks. et interview med den samme person, så prøv at opdele din video, således at du viser andre ting, men hans eller hun taler. Med mindre du interviewer en rockstjerne, så kan det være kedeligt at se på den samme person fortælle om et produkt eller en service. Her kan du med fordel vise video, som illustrerer de ting, som dit talent taler om. Det vigtigste er, at du starter og slutter med talentet i fokus.

Kameravinkler

Et andet trick hvis du filmer en person, er at optage med to kameraer samtidig. Dit sekundære to kameraer bør stadig være opstillet på tripod, således at ingen af dem ryster. Hvis du f.eks. optager din direktør, så optager dit primære kamera (Kamera A), dit close-up, mens dit kamera B kan optage direktøren fra siden. På den måde kan du bagefter klippe to to optagelser sammen, så du får en mere professionel videoproduktion.

Kom i gang nu!

Se hvordan du laver professionelle marketingvideoer på kun 5 minutter

7. Organiser og rediger din videoproduktion

Et godt råd mens du filmer din videoproduktion; Slet ikke dine optagelser on-site – heller ikke selvom dit talent siger- eller gør noget forkert. Gem optagelsen. Du kan muligvis bruge noget af det bagefter, når du redigerer din video.

Der er, overordnet set, tre måder du kan redigere din video på. Den første er på en computer, med et godt redigeringsprogram som Premiere Pro, Final Cut eller DaVinci Resolve. Her har du 100% kreativ kontrol over alle video- og lyd funktioner. Det er dog ofte en for stor mundfuld for at de fleste, som ikke arbejder med videoredigering og videomarkedsføring til daglig.

I mange tilfælde, kan du sagtens redigere god video direkte på din smarttelefon eller tablet, og endda uden at skulle investere i dyre redigeringsprogrammer. De mest gængse apps er iMovie til IOS eller Movavi til Android. Begge apps er nemme at lære, og inkluderer muligheder for basal klip og lydredigering.

Den tredje løsning, er at benytte en online videoservice. Der er overordnet set to forskellige typer. Den ene er dem, hvor du selv skal redigere, og lave alt det grafiske arbejde. Det andet er dem, der gør det for dig. Af førstnævnte er der udenlandske tjenester som Magisto eller WeVideo, hvor du kan uploade klip og redigere dem online. Her kræves det, at du har selv har styr på det grafiske. Foretrækker du noget professionelt, simpelt og hurtigt, og har du behov for flere videoer, som skal følge nogenlunde det samme professionelle format (altså dit brand), så er en tjæneste som Widjo måske noget for dig. Widjo skaber en professionel online videoskabelon til dig – med både lydspor og brandgrafikker. Derefter kan du på 5-minutter selv udskifte billeder og tekst, uden at behøve at sætte dig ind i et program. Samtidig kan du efterfølgende producere lige så mange forskellige videoer ud samme skabelon, og til én og samme pris.

8. Lydspor til din videoproduktion

Før du går ud og hyrer dit eget orkester, eller ansætter direktørens klaverspillende søn, så er der masser af nemme og billige måder, hvorpå du kan få et godt lydspor til din video.

Først og fremmest er der spørgsmålet. Har du brug for musik, eller klarer din videoproduktion det fint uden?

Et musikspor kan medvirke til at give din video en professionel underliggende historie. Det er dog vigtigt at du ikke fra starten tænker AC/DC eller Mozart ind i din videoproduktion. Ofte er der andre lyde du kan inkludere, som passer bedre ind. Hvis du f.eks. skal kommunikere en produktionsvirksomhed, så er der måske lyde fra selve arbejdspladsen, som passer ind.

Hvis du vælger at benytte baggrundsmusik til hele, -eller dele af din video, så husk vær opmærksom på copyright. Det meste musik koster penge at benytte. Hvis du inkluderer musik til en videoproduktion, der promoverer et produkt eller service, uden at du betaler for det, så kan det hurtigt give problemer.

Der findes masser af sider på nettet, hvor du både kan finde royalty-free musik, og købe musik til brug i din videoproduktion. F.eks. af gratis sider kan nævnes freepd.com. Af de bedre sider, hvor du kan finde fremragende betalt indhold kan nævnes PremiumBeat eller AudioJungle.

Som en hovedregel, skal du budgettere med et par hundrede kroner og opefter. Så skal du dog ikke regne med at kunne benytte den fede med Neil Young, men gode lydspor, som hjælper med at skabe en underliggende stemning til din video. Hvad du end vælger, så husk at være opmærksom på at musikken skal være tiltalende for din målgruppe.

9. Voiceover til din videoproduktion

Hvis du har brug for en overliggende fortællerstemme i din videoproduktion eller reklamefilm, så er det tid til at overveje en voiceover. Voiceover er ikke det samme, som at benytte stemmen fra den person du interviewer i din video. Det er en separat stemme, som du kan benytte til at fortælle den overordnede historie.

En voice-over, eller fortællerstemme på dansk, kan være en rigtig gode måde at skabe sammenhængende historie på, hvis din video inkluderer forskellige billeder eller klip, illustrere en pointe eller fortælle en historie. Igen er det vigtigt at overveje, om du kan benytte en intern stemme fra en kollega, eller benytte et ekstern professionel voice talent. Hvis du vælger førstnævnte, så husk igen at få vedkommende til at underskrive en formular til frigivelse af video, for brug af stemmen. Hvis du vælger sidstnævnte, er der online tjenester, som f.eks Voicearchive, der kan hjælpe dig.

Dernæst er det næste spørgsmål, om du skal benytte en mande- eller kvinde stemme til at fortælle din historie. Ofte er kvindestemmer gode til at kommunikere produkter eller services indenfor sundhedsområdet. Det er dog en god ide at stille dig selv spørgsmålet; “hvis mit brand eller produkt var en person, ville det så være en mand, eller en kvinde”. Ofte finder du din løsning i svaret.

Vælger du at bruge en professionel stemme fra f.eks. Voicearchive, sender du dem blot dit speak, vælger stemme, og fortælle dem hvilken følelse og intensitet, den skal indtales i. Så sørger de for optagelsen, og sender lydfilen tilbage til dig.

Gør det selv! – Optagelse af voice-over

Find et stille sted uden forstyrrelser
Vælger du selv at optage din voiceover, så husk den gyldne regel: Brug altid en mikrofon!
Dernæst er det vigtigt at du finder et stille sted, uden forstyrrelser og baggrundsstøj, hvor du kan lave optagelsen. Det er ikke nødvendigt at hyre et studie. Find et stille kontor, væk fra travle gangarealer eller steder hvor kollegaer snakker. Optag altid voiceovers indenfor.

Øvelse gør mester

Uanset om det er dig selv, eller en kollega, der lægger stemme til, så er det vigtigt at I har øvet jer. En god øvelse er at speakeren øver sig hjemme, f.eks. ved at læse speaket op og optage det på sin telefon. Så hører man nemt, om man læser for hurtigt, og holder pause de rigtige steder. Jo mere øvet talentet er, des mere afslappet og troværdig bliver optagelsen

Optag flere gange

Selv om den skulle være ‘i kassen’ ved første optagelse, så sørg for at optage flere gange. Gerne 3 eller 4. Så har du mere at vælge imellem, når du redigerer den endelige video.

10. Publicer din video

Har du fulgt planen, som du startede med at lave, så skulle du nu være i hus med en god videoproduktion for din virksomhed. Det var del del af god videomarkedsføring. Dermed er du nåer til 2, nemlig at få den ud at leve overfor dine valgte målgrupper.

Hvor du publicerer din videoproduktion, afhænger naturligvis hvor den skal distribueres. Har du lavet en reklamevideo, som skal uploades til YouTube, så husk at tagge videoen korrekt, så den kan findes på Google. Er den til SoMe-kanaler som Facebook eller Instagram, så brug deres respektive værktøjer.

Held og lykke.

Mere inspiration fra Widjo

Så mange ser video på nettet

Så mange ser video på nettet

Videomarkedsføring i tal  Der kan ikke være nogen tvivl om, at video har overhalet stort set alle former for kommunikation i dag. Afhængigt af hvilken kilde man benytter, er de fleste enige om, at omkring 80% af internettrafikken i dag består af video.  Sammenligner...